OM FILOSOFI

Första bok vi presenterar för i år är OM FILOSOFI av Richard Ohlsson, som tidigare skrivit FILOSOFERNA GAV MIG SVARET. I sex kapitel går han igenom Filosofins historia,  Filosofins verktyg och metod och ställer frågan Vad gör filosoferna och vad borde de göra.

-------------------------------------------------------

SNART KOMMER ...

MED STADIG BLICK. Under några år har vår lokale författare Per Jonsson forskat i fotografernas historia i Torsåsbygden med omnejd. En intressant bok då den också också skildrar kvinnligt entrepenörskap under 1800- och början av 1900-talet. Fylld med foton från den tiden.

UTDRAG UR INLEDNINGEN: Företeelsen att få sitt porträtt taget var under andra halvan av 1800-talet och början av 1900-talet högsta mode. Fotografer och ateljéer fanns vid sekelskiftet i stort sett överallt. Plötsligt kunde i stort sett alla, oberoende samhällsklass, fotografera sig. Det uppstod en fotomania i samhället. Man besökte gärna fotografen så snart det fanns ett tillfälle som man tyckte var värt att uppmärksamma. Det blev ett stort intresse och en status att samla porträttbilder, inte enbart på familj och vänner, det blev också en marknad för  kändisbilder av författare, skådespelare och medlemmar ur kungafamiljen. Man delade och spred sina bilder precis som vi gör nu men på ett annat sätt och med andra förutsättningar. Bilderna satte man in i vackra familjealbum som placerades på salsbordet såväl i stadslägenheterna som i hus och bondgårdar på landet. Bilderna och albumen var tittarobjekt som skulle visas upp.

Kommer under våren 2022..
...............................................

NU KOMMER BÖCKERNA 2022

2022 blir säkert liksom tidigare år ett intressant år med nya böcker av tidigare författare och kanske en och annan ny. 

Förra höstens böcker spänner över ett stort fält. Där finns filosofiska böcker (Filosoferna gav mig svaret och Gränsen skapar gränsen), två poesiböcker (Soldjupen och Växlingar och repriser), en biografi (Pedalryttaren) samt en barnbok (Täckmantel Sixten). De flesta författarna kommer från olika orter i södra Sverige.

Du som köper från denna sida kan också köpa någon av våra bonusböcker för 20 kr. Gå till denna sida för att välja.

.......................................................................................................................................................................................................................................

DESSA BÖCKER GAV VI UT UNDER FÖRRA ÅRET. TIDIGARE ÅR HITTAR DU PÅ SIDAN 'TIDIGARE'

Förra året var det 500 år sedan Gustav Vasa landsteg på Stensö udde och tog skydd på Kalmar slott i väntan på sitt härnadståg mot Stockholm och Dalarna. Richard Ohlsson, bibliotekarie på Stagneliusskolan i Kalmar, har kartlagt hans och Kalmars historia i boken Gustav Vasa i Kalmar, en översikt över Gustav Vasas resa genom Sverige och över alla de minnesmärken och platser som finns i Kalmar namnade efter Vasa. 

Förlagets första barnbok kom också förra året. Sixten och farfar är en bok som förklarar farfars död för Sixten och hur en begravning går till. Lämplig för barn mellan 6 och 9 år. Helene Oxhammar har skrivit och Oskar Lindström illustrerat.

Den korta faktaboken Alfred Petersson i Påboda är skriven av RichardOhlsson med tanke på att det den 11 oktober 2020 var 100 år sedan den inflytelserike bonden från Söderåkra "tog plats vid konungens bord".

I övrigt: tryck på titlen nedan så kommer du till info om boken.