SPÄNNANDE ROMANSERIE MED AFGHANSKT TEMA

RESUMÉ DEL 1

Året är 1996. Talibanerna har intagit Kabul och infört Sharia-lagar i landet. Hårt drabbade av talibanernas skräckvälde flyr Amira och hennes familj från sitt hemland. De lämnar ett Afghanistan fyllt av hot och terror, och med ett kvinnoförtryck som deras kristna familj inte kan acceptera. De lämnar för friheten att tänka och leva som kristna bekännare i ett för dem totalt okänt land i norra Europa.

Flykten blir påfrestande, men väl framme i ”dammsugarnas land” lär de sig acceptera alla olikheter och moderniteter. Det svenska livet blir dock inte helt enligt drömmarna  - sonen i huset åker tillbaka till Afghanistan för att bli IS-soldat.

 I stor dramatik lyckas familjen spåra ”det förlorade fåret” och återföra det till fadershuset. Samtidigt beslutar sig resten av familjen att göra en insats för sitt älskade fosterland – de åker ut som volontärer för Svenska Afghanistankommittén.

 I denna berättelse, som också är fylld av fakta om Afghanistan, dess religion, kultur och sedvänjor, låter författaren oss göra en tidsresa 20 år framåt i tiden. Familjen hade kunnat vara vilken flyktingfamilj som helst i den långa raden av flyende människor från Mellanöstern och övriga delar av Asien, som är på väg till Europa idag.

 Margareta Juhlin vill med sin roman Vid olivträdets fot - förutom att skapa en spänningsfylld bok - belysa kvinnors och barns situation i det av ständiga krig sargade Afghanistan.

RESUMÉ DEL 2

Titlarna kan läsas separat men du har mer behållning av att läsa båda. I första delen, Vid olivträdets fot, får du följa familjens första resa till Sverige och deras glädje- och sorgeämnen i det nya landet.

I del 2, Vägen till landet Midnattssol, får vi följa sonen Reza och hans nya fru Ashilla som Reza hämtar hem från Afghanistan och Ashillas son Yasirs kamp att överleva sen han överges av sin mamma. Om Yasir nånsin får träffa sin mamma igen, det är frågan som följer genom hela boken.

Bokens olika personer och skeenden får gestalta de stora kulturella skillnader som finns mellan Afghanistan och vårt eget land, vad gäller religion, lagar, traditioner och diskriminering på grund av kön. Viss nödvändig fakta om Afghanistan har också vävts in i berättelsen.
Kanske har den mörke ynglingen med den slocknade blicken, som du numera ofta möter ute i samhället, levt under liknande svåra omständigheter som Yasir?
Parallellt med pojkens gripande livsresa får vi följa hans mammas nya liv i Sverige.
Om de båda familjemedlemmarna möts igen? Det är frågan som lyser genom hela berättelsen.

Så här skriver Carla da Costa Bengtsson på Svenska Afghanistankommittén om del 1:

En bok att rekommendera för alla som vill skaffa sig en förståelse för Afghanistans historia och det arbete det innebär att bygga upp landet igen.

DEL1: VID OLIVTRÄDETS FOT

Vid olivträdets fot - Tre gen. kvinnors kamp för frihet

Margareta Juhlin. Solvändan 2016-10. 292 s. Inbunden.

DEL 2: VÄGEN TILL LANDET MIDNATTSSOL

Vägen till landet Midnattssol

Margareta Juhlin. Solvändan Förlag 2018-07. 272 s. Inbunden.

DEL 1 + 2: VID OLIVTRÄDETS FOT + VÄGEN TILL LANDET MIDNATTSSOL

Vid olivträdets fot - Vägen till landet Midnattssol

Margareta Juhlin. Solvändan Förlag 2018-11. Båda böckerna.