MARGARETA JUHLINS ROMANSERIE MED FLYKTINGTEMA

VID OLIVTRÄDETS FOT -Tre generationer kvinnors kamp för frihet

Del 1: Den kristna afghanska familjens flykt till en bättre (?) framtid i landet Sverige

TVÅ VERKLGIHETSBASERADE SPÄNNINGSROMANER

VÄGEN TILL LANDET MIDNATTSSOL

Del 2: Fristående del om den övergivne 10-årige pojken Yasirs kamp att hitta sin mamma.

Vid olivträdets fot - Tre generationer kvinnors kamp för frihet

Margareta Juhlin. Solvändan 201610. Inbunden. 292 s.

Så här skriver Carla da Costa Bengtsson på Svenska Afghanistankommittén om del 1:

En bok att rekommendera för alla som vill skaffa sig en förståelse för Afghanistans historia och det arbete det innebär att bygga upp landet igen.

RESUMÉ

Året är 1996. Talibanerna har intagit Kabul och infört Sharia-lagar i landet. Hårt drabbade av talibanernas skräckvälde flyr Amira och hennes familj från sitt hemland. De lämnar ett Afghanistan fyllt av hot och terror, och med ett kvinnoförtryck som deras kristna familj inte kan acceptera. De lämnar för friheten att tänka och leva som kristna bekännare i ett för dem totalt okänt land i norra Europa.

Flykten blir påfrestande, men väl framme i ”dammsugarnas land” lär de sig acceptera alla olikheter och moderniteter. Det svenska livet blir dock inte helt enligt drömmarna  - sonen i huset åker tillbaka till Afghanistan för att bli IS-soldat.

 I stor dramatik lyckas familjen spåra ”det förlorade fåret” och återföra det till fadershuset. Samtidigt beslutar sig resten av familjen att göra en insats för sitt älskade fosterland – de åker ut som volontärer för Svenska Afghanistankommittén.

 I denna berättelse, som också är fylld av fakta om Afghanistan, dess religion, kultur och sedvänjor, låter författaren oss göra en tidsresa 20 år framåt i tiden. Familjen hade kunnat vara vilken flyktingfamilj som helst i den långa raden av flyende människor från Mellanöstern och övriga delar av Asien, som är på väg till Europa idag.

 Margareta Juhlin vill med sin roman Vid olivträdets fot - förutom att skapa en spänningsfylld bok - belysa kvinnors och barns situation i det av ständiga krig sargade Afghanistan.

Vägen till landet Midnattssol

Margareta Juhlin. Solvändan Förlag 2018-07. 272 s. Inbunden.

Ska den övergivna  "bacha bazi"-sonen någonsin återse sin mamma? Den frågan följer genom hela denna roman om en afghansk familj på flykt från allt elände som en en IS-inspirerad moral skapat. 

RESUMÉ

Vägen till landet Midnattssol är en helt fristående uppföljning av romanen ”Vid olivträdets fot”, som utkom 2016 på Solvändans förlag.
Här får vi följa en 10-årig afghansk pojkes öden, när han efter att ha skilts ifrån sin mamma rymmer från faderns familj och beslutar sig för att gå hela vägen till sin mamma i ”landet Midnattssol”.
Bokens olika personer och skeenden får gestalta de stora kulturella skillnader som finns mellan Afghanistan och vårt eget land, vad gäller religion, lagar, traditioner och diskriminering på grund av kön. Viss nödvändig fakta om Afghanistan har också vävts in i berättelsen.
Kanske har den mörke ynglingen med den slocknade blicken, som du numera ofta möter ute i samhället, levt under liknande svåra omständigheter som Yasir?
Parallellt med pojkens gripande livsresa får vi följa hans mammas nya liv i Sverige.
Om de båda familjemedlemmarna möts igen? Det är frågan som lyser genom hela berättelsen.