BOKEN OM LEDARHUNDEN CROSS

Med mina egna ögon sett

Boken finns också i epubversion på Adlibris!

Med mina egna ögon sett - Ledarhunden Cross berättar om sitt liv

Emilio Ortiz. Solvändan Förlag 2017-10. 230 s. Danskt band

......................................................................................................................................................

Recension:

Recension Med mina egna ögon sett

Böcker med hundar som rollfigurer finns det flera av. Kanske minns du hunden Marley i John Grogans Livet och kärleken med världens värsta hund. Eller hunden Wellington i Mark Haddons Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. För att inte tala om Gatuhunden Arthur som hittade hem, skriven av Michael Lindnord och Val Hudson. Eller Norton i Håkan Nessers Nortons filosofiska memoarer.

Nu möter vi hunden Cross, en ledarhund till den blinde Mario, en kille i 20-årsålderns som är helt beroende av sin ledarhund. Emilio Ortiz fungerar som 'spökskrivare' till boken Med mina egna ögon sett. För det är hunden Cross som berättar om sin vänskap med och kärlek till sin husse. Cross iakttar, funderar och drar slutsatser.

Cross är en glad och busig ledarhund. Mario är en ung blind man som vill leva ett bra liv. Tillsammans bildar de ett oskiljaktigt par. Med mina egna ögon sett är en roman som berör. Den berättar med humor Cross’ resa genom livet tillsammans med sina två- och fyrbenta vänner. Emilio Ortiz vet vad han skriver om för han har en egen ledarhund, Spock, som nästan är lika busig som Cross. En bok att läsa både med och utan hund.

Egentligen innehåller boken två berättelser, dels hunden Cross' busiga liv, dels hans blinde husses längtan efter kärlek, arbete och att slippa bli betraktad som annorlunda.

Emilio Otiz är en spansk författare från Vizcaya. På grund av en tilltagande synnedsättning är det tack vare dator och blindskriften braille som det blev möjligt för honom att fortsätta skriva, också efter det att han blivit helt blind. Emilio Ortiz har fått flera utmärkelser, bland annat av den spanska föreningen ANADE som uppmärksammar duktiga konstnärer och författare med olika typer av funktionsnedsättningar. Hans bok Med mina egna ögon sett har sålts i över 80.000 ex i sitt hemland. Nu finns den också på portugisiska och på ... svenska!

Hunden Cross har också en egen hemsida: www.hundencross.com 

.................................................

Jag hörde hur en dörr öppnades, tror det var ytterporten. Sen märkte jag att någon slog upp dörren till korridoren där min bur stod. Allt verkade så konstigt, människorna brukade hälsa på oss i en viss ordning när de kom in; det var burarna som stod närmast ingången som logiskt nog fick besök först, men idag verkade människorna ha en annat mål: min bur. 

--------------------------------------------------

Det var första gången jag steg in i en av dessa fula jättefåglar. Jag såg dom någon gång flyga när jag tränade med Jeremy och Mario, kanske också någon gång när jag var ute med min tidigare matte. Det jag inte visste var att dessa odjur var så stora och kunde rymma så många, både människor och hundar.

De var utrustade med många säten i flera rader. Det var mycket trångt mellan sätena, något jag inte fattar - himlen ju är så bred!

 ------------------------------------------------

Åren gick, saker hände. Mario och jag upplevde tusentals äventyr precis som Sancho och don Quijote, de två som Mario berättat om för mig men som jag aldrig fått träffa.

För varje år blev det allt mera mödosamt att lyfta min stora lekamen från golvet eller madrassen och gå ut att jobba. Jag var tyngre i kroppen, jag gick stölpigare, mina reflexer blev långsammare. Jag var rädd för att jag inte skulle kunna utföra mitt arbete riktigt och kanske skada min husse.

Jag gjorde ett och annat spratt, men de var av annat slag än dem jag gjorde som ung. Några var riktigt roliga, och även om Mario blev arg visste jag att han innerst inne skrattade. Men mina misstag som berodde på att jag blivit gammal gjorde Mario ledsen. Och mig också.

 

Emilio Ortiz med sin ledarhund Emilio Ortiz med sin ledarhund Författaren Emilio Ortiz med sin egen ledarhund Spock